Spirituele reis deel 3

Het is weer een mooie nieuwe dag in het paradijs!

Eerst lekker ontbijten in het hotel en daarna naast het hotel, naar een heel populaire koffietent. Het stikt er van de mensen die voor de deur, aan de buitenkant van het bijzondere pand, veel foto’s maken. Een absolute hotspot. Niet alleen van buiten is het een mooi aanzicht: modern, met een mix van natuur, natuurlijke materialen en design. De binnenkant heel trendy en cool. Er staat een mooie poort, uit de muur gehouwen, met wat bakstenen nog zichtbaar rondom de ingang van de poort. De rest is plasterwerk en de poort is wat laag, waardoor, ik zeker, aangezien ik vrij lang ben in vergelijking met de rest van de inwoners, moet bukken. Door de poort kom ik terecht in een open ruimte, een patio. Bij de deur hangt een bord waarop staat: Bow. The door symbolize the act of bending. Bending your head or the upper part of your body forward in order to say hello or goodbye to someone or to show respect. Prachtig toch.

In de patio staan wat tafeltjes en is de sfeer net als de voorkant van het cafe. Het geeft een sereen gevoel, in de natuur en bij de bar bestel ik een van hun signature koffies, kopi ook wel genoemd. Een heerlijke ijskoffie met koekkruimels maakt het een aparte koffiesmaak. Ik las al in de recensies dat het een speciale koffie is en dat was zeker. Ik drink zelf niet veel koffie, maar deze is heel fijn. Binnenin draait de airco en kan ik even afkoelen en opdrogen, bah, maar het is waar. Zonder veel te doen ben je al compleet zeiknat. Ik drink veel maar plas weinig, alles zweet je eruit.

De muur van binnen is prachtig met lagen waar verlichting in verwerkt is. Het grote raam maakt dat je fijn naar buiten kan kijken. Het uitzicht is een tempel wat sereniteit aangeeft en binnen draait fijne muziek waardoor je even in een andere wereld bent. Uitkijkend op de tempel raast tussen de koffietent en de tempel veel verkeer. Het lijkt wel of er 3 verschillende werelden zijn. Mijn wereld, de drukte van de straat en de sereniteit van de tempel. En allemaal hebben ze geen weet van elkaar. 

Om 1 uur komt de chauffeur voorrijden, een grote vent, ‘noem mij maar: big daddy’, zegt hij. Het is inderdaad een big daddy. Hij vraagt wat ik wil doen en gezien het verkeer kunnen we 2 max 3 dingen doen binnen het tijdsbestek van 4 uur, zegt hij. Monkeyforest, een tempel en de rijstvelden, dat zou ik vandaag wel willen zien. We gaan kijken hoe ver we komen. Eerste stop is Monkeyforest. Big daddy geeft aan dat het nu laagseizoen is, waardoor er minder verkeer is. Het stuk van mijn hotel naar Monkeyforest kun je zo een uur over doen, terwijl wij er 10 minuten over rijden. Dat is fijn! Want dat betekend dat we meer kunnen doen in een korte tijd.

Tijdens de rit zien we veel mensen netjes gekleed, traditioneel en ze dragen veel bloemen bij zich. Hij zegt dat vandaag de dag van het geld is. Vele ondernemers gaan naar de tempels voor ceremonies en het eren van de god waarbij ze vragen om meer overvloed in hun bedrijf en in hun leven. Wat een topdag!

Hij geeft aan dat ik een uur de tijd heb in Monkeyforrest en hem daarna weer voor de ingang tref. Ik vroeg aan hem of de dieren vrij zijn daar, nee zei hij. Dit vond ik even schrikken, want dat betekend dat het toch een soort dierentuin is, maar niets is minder waar! De dieren zijn wel vrij! En dat zien we pas later. Het park is mooi aangelegd, deels is nog van nature, maar ze hebben er wel looppaden aangelegd. Overal tempels, een crematie ruimte (ook een tempel) en veel groen. Een grote boom in het midden van het park die denk ik wel honderden jaren oud is. Mega breed en heel hoog. De apen rennen van boom naar boom, hebben de tijd van hun leven en ondanks dat ik dieren fantastisch vind, hou ik afstand. Het zijn wilde dieren die moet je op afstand houden. Het staat er hier om bekend dat mensen worden aangevallen en eerlijk gezegd denk ik dat dat alleen aan de mens ligt. Ik zie ook precies wat er gebeurt als er een vrouw voor mij wordt ‘aangevallen’. Zij heeft niet door wat er gebeurt, maar heeft het idee dat de aap het op haar gemunt heeft. Echter de telefoon waarmee zij door het park zwaait heeft een lang koord, en wat is er nu leuker voor een dier om te spelen met iets wat beweegt? Juist, dit dus! Een andere vrouw zegt: sta stil. Het helpt, en de aap laat haar met rust. Als je dingen vanuit het perspectief van het dier ziet, zul je dingen beter begrijpen en ernaar kunnen handelen. De meeste dieren zijn van nature niet agressief, het ligt meestal aan de mens zelf. Ze voelen zich bedreigt of ze zijn hongerig.

Ik geniet met volle teugen van alle aapjes, die ongegeneerd aan het vlooien zijn bij elkaar, eten, ons bekijken en er flink op los wippen. Na een uur aapies kijken is het tijd om te gaan,  op naar de rijstvelden. En terwijl we wegrijden zien we overal apen op de weg lopen, bij de winkeltjes en zie ik dat een deel van het park is afgezet met alleen een afzettouwtje. De apen zijn dus echt vrij, maar kiezen ervoor om in Monkeyforest te verblijven. Ze hebben het daar goed.  Hoe verder we rijden hoe minder apen er zijn.

We gaan de hoogte in, de rijstvelden liggen hoog en tijdens het rijden verteld hij wat over het land en de rijstvelden. Er groeien 3 soorten rijst, wit, rood en zwart. Wit is ongezonder, omdat het veel suikers bevat, de zijn ook het snelst klaar met oogsten, in ongeveer 200 dagen is deze rijst klaar om te oogsten. De velden liggen er nat bij en hij verteld dat het een langdurig proces is om de rijst te laten groeien, het moet een aantal dagen in natte grond, daarna aantal dagen in droge grond en dat de hele periode lang. Intensief werk en de meeste doen het nog met apparatuur waar veel fysieke arbeid voor nodig is. Hij verteld dat door het virus hij 2 jaar zonder werk zat en hij, zijn ouders en broer,  daardoor genoodzaakt waren op de rijstvelden te werken. Hij verteld dat het zwaar is.

De rode rijst is gezonder, bevat minder suikers en heeft ook langer nodig om te oogsten, rond de 245 dagen. Het is daarom ook wat duurder. De rijst (de stengels die je van de velden omhoog ziet steken) is ook langer. De zwarte rijst wordt voornamelijk voor het maken van koekjes gebruikt. Een populair koekje wat vooral ‘s morgens als ontbijt wordt gegeten en thee bij wordt gedronken. Om 12:00 uur eet men wel flink en dat bestaat meestal uit een warme maaltijd.

Ik zie langs de weg veel bedrijfjes die beelden maken, meestal zie je Boeddha hoofden. Ik vraag aan hem of Bali Boeddhistisch is, dat heb ik namelijk altijd begrijpen, omdat de meesten Boeddha beelden uit Bali komen, maar niets is minder waar. Bali is hindoeïstisch en de beelden die je ziet zijn voor thuis, zegt hij. Ik denk dat hij daarmee bedoelt, bij toeristen thuis. Van het hindoeïsme weet ik dat er vele goden zijn, volgens mij richting de 1000. En voor iedere god is er een dag, wat betekend dat je soms dus meerdere goden op 1 dag vereerd. Veel tempels hebben ook weer een andere god die centraal staat. Al rijdend door Ubud realiseer ik mij dat het land eigenlijk 1 grote tempel is in de jungle. Klein, groot, overal staan beelden, tempeltjes, worden offers neergelegd overal op straat en rookt er flink wat wierook.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?